Skærbæk: Kendt bonderøv fortalte om projekt ålegræs
Den 8. juni blev der plantet ålegræs rundt omkring i landet for at redde fjordene, der nærmest var druknet i forurening. Det foregik til arrangementet “Danmark Planter Ålegræs”, som var arrangeret af Tænketanken Hav, og fandt sted ved 32 udplantnings-steder på tværs af landet. TV Lillebælt var dengang med på et af stederne, nemlig i Skærbæk i Fredericia Kommune.
I dag var tiden kommet til at kigge nærmere på resultatet og her var idémanden Frank Erichsen sammen med nogle ildsjæle og havforskere fra SDU samlet i Skærbæk. Testudplantningerne af ålegræs er steget med hele 184 %, siden besøgende på stedet plantede ålegræs i starten af juni.
Fem fakta om ålegræs
- Udplantning af ålegræs kan IKKE stå alene, hvis vi skal have havet tilbage på fode igen. Først og fremmest er det nødvendigt at reducere presset på havet.
- Ålegræs er en blomsterplante. Ligesom de planter du har derhjemme, sætter ålegræs rødder og skal derfor plantes af dykkere på havbunden.
- Ålegræs er levested og spisekammer for fisk og fugle og har stor betydning for havets biodiversitet – ålegræsenge er bl.a. børnehave for torskeyngel, hvor de i trygge rammer kan vokse op, indtil de er store nok til livet på åbent hav.
- Ålegræs er med til at beskytte vores kyster ved at dæmpe bølger og stabilisere havbunden. Det optager også næringsstoffer og CO2.
- Danmark har siden 1900 mistet to tredjedele af al ålegræs. Blandt andet som følge af forurening med næringsstoffer, klimaforandringer, fiskeri med bundslæbende redskaber og byggeri langs kysten.